Fra Mare Thalasso SPA ja Verdimonti veinimõis
Kallis külaline!
Soovime Teile tutvustada meie majaveini Chianti Classico Verdimonti.
Kõik sai alguse 2010. aasta juunis Haapsalu promenaadil peetud Itaalia Veinipäevadel, kuhu oli kutsutud oma veine esitlema ka Chianti Classico konsortsium. Chianti Classico piirkonnas asuv Greve on 2003. aastast ka Haapsalu sõpruslinn.
2012 aasta sügisel käisime „Bergfeldti“ restorani sommeljeedega Itaalias, Toskaanas, et leida veine, mis sobiksid meie vahemerelise a’la carte menüüga. Nõnda ristusidki meie teed ühe imearmsa väikese veinitootja, erialalt enoloogi David Miglioriniga, kes täna toimetab Verdimonti veinimõisas.
Veinimõis asub 1077. aastal asutatud Gaiole in Chianti külas roheliste mägede ja viinamarjaistandustega rikkas Chianti Classico veinipiirkonna südames.
Veinimõisa ümbritseb 25 hektarit viinamarjaistandusi, kus kasvatatakse ja seotakse viinapuid Guyot´ meetodil. Chianti Classico veinipiirkonnale omased marjad on Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano, Malvasia. Osa mõisamaast on oliivisalude all, mille saagist toodetakse kõrgekvaliteedilist oliiviõli.
Ettevõtet juhib küll David, kuid kogu sealse töö teeb ära Davidi ühtehoidev suur pere, kuhu kuuluvad tema naine, lapsed, ema Bruna ehk mamma Bruna ja venna pere. Ta on avanud veinimõisas ka hotelli, kus võimalik ööbida ja nautida mõnusat hommikusööki. Kusjuures, hommikusöögi valmistab seal Toskaana traditsioonide kohaselt Davidi ema Bruna.
Chianti Classico veinid teeb eriliseks pudelikaelal olev musta kuke (gallo nero) pitser, mis näitab, et veini tootja on kohaliku tootjate ühenduse Chianti Classico konsortsiumi liige. Veinid, millel on märge “Chianti Classico”, pärinevad Chianti suurimast alampiirkonnast, mis hõlmab Chianti algupäraseid alasid. Ainult selle alamvööndi Chianti võib musta kuke märgist kasutada.
Selleks, et vein saaks kanda Chianti nime, peab see olema valmistatud vähemalt 80% Sangiovese viinamarjadest.
Meie majavein Chianti Classico Verdimonti, DOCG 13% koosneb 80% Sangiovese viinamarjadest ning 20% täidavad kohalikud sordid Canaiolo, Colorino, Ciliegolo, Malvasia Nero.
Maitses on tunda vanilli, kirssi ja metsmaasikat. Veini on hoitud 30 kuud kastanitünnis, 6 kuud pudelis ning ta on hea happega, hästi tasakaalustatud ja tanniine.
Sobib hästi juustuga ja salaami vorstidega ning on heaks kaaslaseks noortele kitsejuustudele ja lausa võrratu pardi-, valge- ja ulukilihaga.
Head nautlemist!